Storstenshöjden

Storstenshöjden och Ånnaboda ligger bara ett par mil utanför Örebro och lyckas ändå erbjuda de essentiella sakerna för en anläggning för skidåkning. Närheten till den stora staden och skidåkningsområdets unika placering i den här delen av landet gör Storstenshöjden till ett mycket uppskattat utflyktsmål för många Närkebor. Med övernattningsmöjligheter, restauranger och bra erbjudanden vad gäller pist- och säsongskort, men också friskvård, ser det här området till att hålla sin givna plats på Sveriges karta över skidåkning och vintersport. När vintern kommer lyder rådet till alla Närkebor att ta sig till härlig skidåkning i Ånnaboda.

Storstenshöjden med jättens stenkast

Storstenshöjden har funnits långt innan skidområdet Ånnaboda grundades. Namnet har det lilla berget fått av den stora sten som ligger på det. Hur den har kommit dit har människor funderat på sedan många hundra år tillbaka. Den vanligaste skrönan säger att det var jätten på höjden som en dag blev så förgrymmad på kyrkklockornas klang, att han tog tag i stenblocket som låg där och försökte lyfta upp det för att kasta ned det på kyrkan. Det var för tungt och en åder brast, varpå blod rann ut ur jätten och bildade Falkasjön. Stenen fick fortfarande ligga kvar där uppe.

Storstenshöjden ger en underbar utsikt över Kilsbergen och Närkeslätten. Kontrasten i Närke mellan slättlandskap och höjder gör landskapet till ett mycket omväxlingsrikt, vackert sådant. Sevärdheter finns det många och en av dem är utan tvivel naturreservatet Ånnaboda som ligger mitt i Kilsbergens grandiosa natur. Sommartid är det här en utmärkt adress för camping och vandring, med en rad spår på olika längd som för vandraren genom vacker, skyddad natur. Fiske är naturligtvis även det en populär sysselsättning här i området och även de som gillar mountainbike får sitt lystmäte med spår särskilt för detta.

Ånnaboda sedan 1953

Skidområdet Ånnaboda har faktiskt några år på nacken och är ett av de äldre i Sverige. Redan 1956 anlades den första pisten med tillhörande lift. Detta i Falkabacken, alltså på annan backe i området. År 1973 anlades den första liften på Storstenshöjden, och under de kommande tre åren tillkom ytterligare två pistar. Sedan mitten av 1980-talet och fram till idag har området bytt ägare och delvis renoverats vad gäller värmestugor och restauranger. Byggnader har tillkommit och antalet serviceinrättningar utökats till att möta de krav som dagens besökare ställer.

Som för de flesta skidområden är det knivigt att finna en inkomstkälla för Storstenshöjden över sommaren och att hålla stället igång över vintrar som bjuder på lite snö och dåligt skidväder. Här gör Ånnaboda skidområde som så många andra större anläggningar och hyr ut sina lokaler för events av olika slag. Så är det möjligt att fira sitt bröllop i denna vackra natur, eller att ordna en födelsedagsfest för någon som fyller jämnt. Konferenser och kurser är andra möjliga aktiviteter som finner en perfekt plats uppe i bildsköna Kilsbergen.

Storstenshöjden med pistar för stora och små

Närkes pärla i Kilsbergen

I Närke är Storstenshöjden ett begrepp och kanske kan det bli så för resten av Sverige också. Örebro ligger nära till för sydsvenskar som suktar efter en helg med skidåkning, så chanserna att de börjar orientera sig kring detta område vintertid är stora. Vad Ånnaboda erbjuder, som passar barnfamiljer, är den s.k. Lillhöjden där de minsta kan prova på hur det är att åka skidor. Det här är skidområdet där både vuxna och barn får sitt behov av att susa nedför en pist på ett par skidor tillfredsställt. Dessutom sker det i en oerhört naturskön omgivning.